Zilele înfloritoare au revenit în Silicon Valley. Spațiile pentru birouri de-a lungul Autostrăzii 101 sunt din nou decorate cu emblema începuturilor pline de speranță. Chiriile cresc, la fel și cererea pentru case de vacanță moderne din orașele-stațiune precum Lacul Tahoe, semn al bogăției care crește. Bay Area a fost locul de origine al industriei semiconductoarelor și al companiilor de computere și internet care s-au dezvoltat în urma ei. Experții acesteia au oferit multe dintre minunățiile care fac lumea să pară de viitor, de la telefoanele cu touch-screen până la căutarea instantanee în marile biblioteci și la puterea de a pilota o dronă de la mii de mile depărtare. Revigorarea activității sale economice din 2010 sugerează că progresul are loc.
Așa că, poate fi surprinzător faptul că unele persoane din Silicon Valley consideră că locul stagnează și că rata inovațiilor lâncezește de decenii. Peter Thiel, unul dintre fondatorii Paypal-ului și primul investitor extern în Facebook, spune că inovația în America este „undeva între o situație extrem de dificilă și moartă”. Ingineri din tot felul de domenii împărtășesc sentimente asemănătoare de dezamăgire. Și un grup mic, dar în creștere de economiști, recunoaște că impactul inovațiilor de astăzi ar putea păli în comparație cu cel din trecut.
[...]
Dincolo de graniță, inovațiile alimentate de puterea ieftină de procesare sunt în floare. Computerele încep să înțeleagă limbajul uman. Oamenii controlează jocurile video doar prin mișcarea corpului—o tehnologie care, în curând, este posibil să-și găsească aplicație în mare parte din lumea afacerilor. Imprimarea tridimensională este capabilă de a scoate pe bandă o gamă tot mai largă de obiecte și, poate în curând, va trece la țesuturile umane și la alte tipuri de materii organice.
Un pesimist în ceea ce privește inovațiile ar putea respinge aceasta, considerând-o „speranță deșartă”. Dar ideea că dezvoltarea produsă de tehnologie trebuie, fie să continue nestingherită, fie să intre în declin constant, mai degrabă decât să fie în flux și reflux, este contrară istoriei. Chad Syverson de la Universitatea din Chicago subliniază: creșterea productivității din perioada electrificării a fost cu hopuri. Dezvoltarea a fost lentă în perioada unor importante inovații electrice, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX; apoi a izbucnit.