managing general agent (insurance context)

14:12 Feb 13, 2024
English to Dutch translations [PRO]
Bus/Financial - Insurance / Terms of Business Agreement
English term or phrase: managing general agent (insurance context)
some context:

"What is a Managing General Agent?
A Managing General Agent or MGA is a specialised type of insurance business that has been granted underwriting authority on behalf of an insurance company.

An MGA’s functions can include underwriting those risks falling within their area of expertise and appetite (e.g. professional indemnity), binding cover and issuing documents, settling claims, developing specialist websites and/or appointing a network of brokers to supply new enquiries.

At its core, an MGA manages all or part of the insurance business of an insurance company taking a share of each premium transacted to pay for their specialist service and any additional costs, including broker commission.

There are more than 300 MGAs currently active in the UK insurance market. "

(https://www.professionalindemnity.co.uk/site/professional_in... )
Michael Beijer
United Kingdom
Local time: 17:50


Summary of answers provided
3volmachtbedrijf / volmachtkantoor
Barend van Zadelhoff


Discussion entries: 13





  

Answers


4 hrs   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5
volmachtbedrijf / volmachtkantoor


Explanation:
Ik denk dit bruikbaar is, als vertaling of aantekening/verklaring

A Managing General Agent or MGA is a specialised type of insurance business that has been granted underwriting authority on behalf of an insurance company.

managing general agent (MGA)
A managing general agent (MGA) is a specialized type of insurance agent/broker that, unlike traditional agents/brokers, is vested with underwriting authority from an insurer.
Accordingly, MGAs perform certain functions ordinarily handled only by insurers, such as binding coverage, underwriting and pricing, appointing retail agents within a particular area, and settling claims.

https://www.irmi.com/term/insurance-definitions/managing-gen...

Een volmachtbedrijf, ook wel volmachtkantoor of volmachtmaatschappij genoemd, is een bedrijf dat bevoegd is om rechtstreeks op te treden voor een verzekeraar. Deze verzekeraar heeft het bedrijf volmacht gegeven. Een volmachtbedrijf voert vrijwel alle werkzaamheden uit die normaliter door een verzekeraar zelf worden gedaan.

https://heinenoord.nl/volmachten-verzekeringen/

Twee referenties:

Managing General Agent - volmachtkantoor

https://assets.lloyds.com/media/21105f09-0ef1-4e50-ab77-6d14...

Managing General Agent - volmachtnemer

http://tinyurl.com/3ddn5fzy

--------------------------------------------------
Note added at 7 days (2024-02-21 14:00:39 GMT)
--------------------------------------------------

Gaat het om een persoon i.p.v. een organisatie dan 'gevolmachtigde agent'.

3. Gevolmachtigde agenten
De Wft kent geen bepaling, waaruit blijkt dat gevolmachtigde agenten gebruik kunnen maken van de bemiddelingsactiviteiten van een verbonden bemiddelaar.28 Het is de vraag of daarmee recht wordt gedaan aan het uitgangspunt, zoals verwoord in Overweging (16) IDD, dat consumenten er baat bij hebben als verzekeringsproducten via verschillende kanalen en tussenpersonen met verschillende vormen van samenwerking met verzekeringsondernemingen worden gedistribueerd.29

Om vast te stellen of verbonden bemiddelaars, zoals vastgelegd in artikel 2:81 lid 2 en 3 Wft, enkel voor verzekeraars en vergunninghoudende bemiddelaars in verzekeringen kunnen bemiddelen en derhalve niet voor gevolmachtigde agenten, is een nadere verkenning van het fenomeen gevolmachtigde agent noodzakelijk.

De IDD kent geen afzonderlijke regeling voor de gevolmachtigde agent. Uit Overweging (5) en (17) IDD kan echter worden afgeleid dat de in artikel 2(1)(3) IDD gedefinieerde verzekeringstussenpersoon verschillende verschijningsvormen kent. In deze overwegingen worden de makelaar, de agent en de gebonden verzekeringstussenpersoon met name genoemd. Uit het door EIOPA, de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen, in het kader van de inwerkingtreding van de IDD uitgevoerde analyse van de intermediaire markt blijkt dat onder het begrip Insurance Intermediary (‘verzekeringstussenpersoon’) niet alleen brokers en agents worden begrepen maar ook zogenoemde managing general agents (MGA). EIOPA omschrijft deze managing general agents als ‘agents whose primary function and focus is the provision of underwriting services and whose primary fiduciary duty is to its Insurer. (…) The MGA generally distribute to other intermediaries who then sell the product to the consumer.’30

Hieruit kan worden opgemaakt dat de gevolmachtigde agent een onder het IDD-verzamelbegrip ‘verzekeringstussenpersoon’ vallende figuur is, zodat hij evenals verzekeraars en vergunninghoudende bemiddelaars in verzekeringen moet kunnen samenwerken met voor hem bemiddelende verbonden bemiddelaars. Dat dit thans niet is geregeld, is een omissie.

Zoals hiervoor reeds aangegeven heeft Nederland het IDD-begrip ‘verzekeringstussenpersoon’ niet overgenomen in de Wft. Bij de invoering van de Wfd werd het eerder gebruikte Wabb-begrip ‘tussenpersoon’ vervangen door ‘bemiddelaar’. Dit begrip is vervolgens overgenomen in de Wft en het is bij de implementatie van de IDD gehandhaafd. De wetgever gaf hiervoor als verklaring dat ‘onder de definitie van bemiddelaar in verzekeringen in de Wft zowel de verzekeringstussenpersoon als de nevenverzekeringstussenpersoon valt.’31

Een bron voor verwarring! Om een voorbeeld te geven: de voor een verzekeringstussenpersoon ingevolge artikel 10(4) IDD geldende verplichting om te beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een daarmee vergelijkbare voorziening leidde tot een uitbreiding van de in artikel 4:75 lid 1 Wft opgenomen verplichting. Naast de bemiddelaar in verzekeringen (die tevens de nevenverzekeringstussenpersoon omvat!) geldt deze verplichting nu ook voor adviseurs. Deze verplichting zou bovendien moeten gelden voor de onder het IDD-begrip ‘verzekeringstussenpersoon’ vallende gevolmachtigde agent, maar daarin voorziet de Wft niet. Echter, de in een andere lidstaat geregistreerde verzekeringstussenpersoon, die ingevolge artikel 2:94a Wft na notificatie in Nederland hetzij door middel van dienstverlening hetzij via een hier te lande gevestigd bijkantoor als gevolmachtigde agent actief mag zijn, moet wél voldoen aan het in artikel 10(4) IDD bepaalde.

Volgens de Wft-definitie van het begrip ‘bemiddelaar’ is dit ‘degene die bemiddelt’.32 Bemiddelen door een bemiddelaar in verzekeringen bestaat volgens de Wft-definitie uit ‘alle werkzaamheden in de uitoefening van een beroep of bedrijf gericht op het als tussenpersoon tot stand brengen van een verzekering tussen een cliënt en een verzekeraar of op het assisteren bij het beheer en de uitvoering van een verzekering.’ Een gevolmachtigde agent treedt niet op als tussenpersoon, want hij handelt blijkens de Wfd-definitie ‘gevolmachtigde agent’ als gevolmachtigd vertegenwoordiger33 van een aanbieder en blijkens de Wft-definitie ‘optreden als gevolmachtigde agent’ als gevolmachtigde van een verzekeraar. Bovendien assisteert een gevolmachtigde agent niet bij het beheer en de uitvoering van een verzekering, maar is het beheren en uitvoeren van overeenkomsten van verzekering onderdeel van de hem als gevolg van de volmachtverlening toekomende bevoegdheid.

De toelichting bij de Wfd-definitie laat er geen misverstand over bestaan: ‘De definitie van gevolmachtigde agent brengt onder meer tot uitdrukking dat deze weliswaar een positie inneemt tussen de aanbieder en de consument, maar niet gelijk kan worden gesteld aan een bemiddelaar. Anders dan de bemiddelaar is de gevolmachtigde agent bevoegd om namens de aanbieder verzekeringsovereenkomsten aan te gaan. Bovendien vinden de contacten tussen een gevolmachtigde agent en de consument in de regel (indirect) plaats, door tussenkomst van een bemiddelaar.’34 Kortom, waar een gevolmachtigde agent als (een verschijningsvorm van) een verzekeringstussenpersoon in de zin van de IDD moet worden aangemerkt, kan hij blijkens de Wft-definitie ‘bemiddelaar’ niet worden gelijkgesteld met deze financiëledienstverlener, omdat een gevolmachtigde agent niet bemiddelt. In de praktijk mág een gevolmachtigde agent niet actief zijn als bemiddelaar, want op grond van artikel 5 lid 3 van het bij wijze van zelfregulering door verzekeraars en gevolmachtigde agenten35 opgestelde Protocol Volmacht36 moet een gevolmachtigde agent zijn bedrijf uitoefenen in een juridische entiteit die niet tevens bemiddelingsactiviteiten verricht.

Dit alles overziende moet een verbonden bemiddelaar ook als zodanig kunnen optreden voor gevolmachtigde agenten, die immers een verzekeringstussenpersoon zijn als omschreven in artikel 2(1)(3) IDD – dus niet, zoals thans vastgelegd in artikel 2:81 lid 2 en 3 Wft, enkel voor verzekeraars en vergunninghoudende bemiddelaars in verzekeringen.

https://www.vast-online.nl/art/3785/de-verbonden-bemiddelaar...


--------------------------------------------------
Note added at 8 days (2024-02-21 14:21:20 GMT)
--------------------------------------------------

Het kan ook zijn dat 'kantoor' en 'agent' als synoniemen worden gebruikt.
Zie mijn eerste referentie:

APC Underwriting was toen het in 1993 werd opgericht de eerste managing general agent (MGA, een volmachtkantoor) in Engeland. Een vorm die door de Financial Conduct Authority, de Britse AFM, niet wordt erkend. "Zij erkennen niets anders dan een verzekeraar of een tussenpersoon" vertelt Jon Bates, coo bij APC. "Wij zijn aan het lobbyen om de MGA daar ook bij te voegen."

Dan verderop:

COVERHOLDERS VERSPREIDEN DE MOGELIJKHEDEN VAN LLOYS'S

APC Holland treedt in Nederland op als coverholder (gevolmachtigd agent) van Lloyd's. In het hoofdkantoor in de City of London ...

https://assets.lloyds.com/media/21105f09-0ef1-4e50-ab77-6d14...



Barend van Zadelhoff
Netherlands
Local time: 18:50
Native speaker of: Native in DutchDutch
PRO pts in category: 8
Login to enter a peer comment (or grade)



Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search